- Anasayfa
- Hakkımızda
- Çalışma Alanları
- Haberler
- Projeler
- -Yeni Nesil Sendikacılıkta Kadın Liderlik Programı
- -Ortak Paylaşım Forumu
- -AFAD ile Afet Farkındalık Eğitimleri
- -Ortak Yarınlar
- -Genç Dönüşüm
- -Genç Kadın Liderler
- -Türkiye’nin Sıfır Kazaya Yolculuğu
- -TİSK Akademi
- -Engelsiz Gelişim Akademisi
- -TİSK Çalışan Destek Hattı
- -Yeşile Ortak Ol
- -IOSH/NEBOSH Uluslararası Standartta İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Eğitimleri
- -İSG Forum Tiyatro Etkinlikleri
- -İlk Adımı At Yeşilay
- Raporlar
- Vakfımız
- İletişim
- Üye Girişi
Basın Bültenleri
İşçi ve İşveren Temsilcileri, Yeşilay İş Birliği ile Bağımlılıkların Önlenmesi için İlk Adımı Atıyor
İş dünyasında sağlıklı yaşam ve bağımlılıklar üzerine farkındalığı artırmak için Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) ve Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ) Türkiye Yeşilay Cemiyeti (YEŞİLAY) iş birliği ile ‘İlk Adımı At’ projesini hayata geçiriyor.
Proje, 20 Ağustos ve 8 Eylül 2020 tarihleri arasında ücretsiz olarak gerçekleşecek webinarlar ile başlayacak. Yapılan bu iş birliği ile TİSK, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ ekosistemi çalışanları ve yakınları başta olmak üzere, Yeşilay’dan eğitim talebinde bulunan vatandaşlarımızla birlikte on binlerce kişiye daha sağlıklı bir yaşama ilk adımı atmaları için destek olunması hedefleniyor.
Koronavirüs salgınıyla mücadele döneminde, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ) ve Türkiye Yeşilay Cemiyeti (YEŞİLAY) iş birliği toplumu sağlıklı yaşama hazırlayacak, bağımlılıklardan kurtulmak için farkındalık yaratacak.
Geçtiğimiz yıl TİSK ev sahipliğinde ve İşçi Konfederasyonlarının da katılımıyla Antalya’da gerçekleştirilen Ortak Paylaşım Forumu’nda, tüm katılımcıların hemfikir kalarak sahiplendiği konulardan biri daha hayata geçirilecek ve on binlerce kişiye daha sağlıklı bir hayatın kapılarını açmalarında destek olunacak.
Tamamı ücretsiz olacak ‘İlk Adımı At’ eğitimleri dijital canlı webinarlar olarak gerçekleştirilecek ve sağlıklı yaşam, teknoloji, tütün ve madde gibi bağımlılık türleriyle başa çıkma hakkında bilgi edinmek isteyenlere ilk adımı atma motivasyonu kazandıracak. Webinarlar ile çalışanlar ve yakınları başta olmak üzere, Yeşilay’dan eğitim talebinde bulunan tüm vatandaşlarımızla birlikte ilk etapta on binlerce kişiye ulaşılacak. Eğitimler 20 Ağustos ve 8 Eylül 2020 tarihleri arasında yapılacak. Projenin koordinasyonu ve operasyonunu, konfederasyonlar arasından TİSK üstlenecek.
Webinarlar TİSK Akademi’de yayınlanacak ve katılımcılar ücretsiz Yeşilay hizmetlerine yönlendirilerek desteklenecek.
2 milyon çalışandan oluşan bir ekosistemi temsil eden TİSK, çalışanlarını ve toplumdan her kesimi bilinçlendirmek için yola çıktığı projede Yeşilay ile iş birliği yapacak. Bu yıl kuruluşunun 100. yılını geride bırakan Yeşilay, 118 şube, Türkiye genelinde ve Kıbrıs’ta aktif olarak 53 Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM), 54 bin gönüllüsü ile 80 ülkedeki faaliyetleri ile bağımlılık alanında öncü kurum olarak katılımcılara sağlıklı bir hayata ilk adım için yol gösterecek. İlk etapta 5 webinar ile başlatılan projede, her bir eğitim kaydedilerek TİSK ekosistemine ücretsiz gelişim imkânı sağlayan “TİSK Akademi: Online Gelişim Platformu”nda yerini alacak. Pandemi koşulları nedeniyle sadece dijital ortamda başlatılan projenin ileri fazlarında işletmelerde fiziksel eğitimler verilmesi ve böylece projenin birebir dokunduğu kişi sayısının artırılması hedefleniyor. Katılımcılar, eğitimlerde ücretsiz Yeşilay hizmetleri hakkında bilgilendirilerek bireysel bağımlılıkla mücadelelerinde de desteklenecek.
Akansel Koç: Projemiz hem sağlıklı alışkanlıklar kazandırma hem de bağımlılıklarla mücadele alanlarında bilinçlendirmeyi hedeflediğimiz on binlerce kişi ile özel sektörde bir ilk. Eğitimlerin devamında ülkemiz genelinde bir “İlk Adım” hareketi yaratmayı hedefliyoruz.
Projenin koordinasyonunu yürüten TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç proje hakkında şunları ifade etti:
“Yeşilay ile iş birliğimizi, Ortak Paylaşım Forumu (OPF) 2019 odaklarımız çerçevesinde ve Covid-19 sürecinde devreye aldığımız “TİSK Akademi: Online Gelişim Platformu”ndaki bağımlılık eğitim içeriklerimiz ile başlattık. Artık sigara kullanımının koronavirüs riskini artırdığını ve tedaviyi güçleştirdiğini biliyoruz. Ayrıca, salgın sürecinde 7’den 70’e internet yani teknoloji kullanım süremizin %40- 50 seviyelerinde arttığını görüyoruz. Bu süreçte bireysel sağlık ve bağımlılık farkındalığı için daha fazlasını yapmak hedefiyle yola çıktık. Bu konunun Türkiye’deki uzmanı Yeşilay ile iş birliğimizi sürdürüyoruz. Önümüzdeki günlerde sağlıklı yaşamla başlayan ve teknoloji, sigara, madde gibi toplumumuzda en önde gelen bağımlılık türleri ile mücadelede ilk adım mahiyetinde olacak bir webinar programı hazırladık. Salgınla mücadele dönemini bağımlılıklardan kurtulmak için bir fırsat olarak görüyoruz. Eğitimlerimiz sağlıklı yaşama ilk adımı atmak isteyenlere nereden başlanacağına dair farkındalık sağlamada ve sonrası için Yeşilay’ın her bir konuda detaylı tasarlanmış ücretsiz yönlendirmelerine/hizmetlerine erişmede büyük katkı sunacaktır. Yeşilay iş birliğinde, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ’in destekleri ile oluşturulan bu projenin başarıya ulaşacağına inancımız tam.”
Sultan Işık: TİSK, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ’in salgınla mücadele süresinde, bu önemli toplumsal konuya büyük bir duyarlılıkla öncelik vermesi bizim için çok memnun edici.
Yeşilay Genel Müdürü Sultan Işık ise şunları söyledi:
"Tüm dünyayı derinden etkileyen bir salgın sürecinden geçiyoruz ve bu süreç herkesin iyi ve sağlıklı yaşamın önemini bir kez daha fark etmesini sağladı. Yeşilay olarak 100 yıldır sağlıklı yaşamın bir bütün olduğu yaklaşımıyla hem sağlıklı yaşam alışkanlıkların kazandırılması hem de bağımlılıklarla mücadele edilmesi alanlarında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Salgın sürecinde bu çalışmalarımıza özel sektörden de destek gelmesi ve sağlıklı alışkanlıkların teşviki yönündeki duyarlılığın artması bizim için umut veriyor. TİSK, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ’e bu vesileyle tüm toplumumuz adına teşekkürlerimizi sunuyoruz. İşçi ve İşveren Konfederasyonlarının desteği ile çok geniş bir kitleye ulaştıracağımız eğitimlerimiz sonrasında da katılımcılarımızı sağlıklı yaşam yolculuklarında yalnız bırakmayacağız. İhtiyaç duymaları halinde 118 şubemiz ve 53 Yeşilay Danışmanlık Merkezimiz ile ücretsiz sosyal destek hizmetimizi sunacağız. Güçlü bir iş birliği yaptığımız bu projenin bir başlangıç olmasını; topluma ve tüm kurumlara örnek teşkil etmesini diliyorum.”